Laertes Antik Kenti
- Manzara
- Engelsiz Değil
- Gıda-Su Yok
- WC Yok
- Ücretsiz Giriş
Roma'lı Bir Askerin Emeklilik Hayalleri
Laertes, Dim Vadisi’nin ağzında yükselen Cebel-i Reis Dağı'nın güney eteklerinde, 850 metre rakımıyla oldukça korunaklı bir antik kent. Amasyalı ünlü coğrafyacı Strabon’a göre, limanı olan ve göğüs biçiminde bir tepe üzerinde kurulmuş bu Dağlık Kilikya kenti, Alanya’ya yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunuyor.
İtalya dışında doğmuş ilk Roma imparatoru olan ve Büyük Britanya’yı Roma topraklarına katan İmparator Claudius ile Apollon ve Zeus Megistos’a adanmış tapınaklar ile agora, eksedra, hamam, sarnıçlar, tiyatrosu kentin günümüze kadar gelen önemli kalıntıları arasında. Yerleşimin güneyinde kalan nekropol alanında ise, Anadolu'ya özgü birçok ostotek ve kaideleri bulunuyor.
Burada Helenistik Dönem'e ait kalıntıların olmayışı, o dönem halka kök söktüren korsanlarla mücadeleden imar faaliyetlerine fırsat kalmamasına bağlanıyor.
Kent M.S. I ila III. yüzyılar asında en parlak dönemini yaşamış. M.Ö. VII. yüzyıla tarihlenen ve bugün Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Fenike dilindeki taş yazıt ise buradaki yerleşimin çok daha eski olduğunun bir kanıtı.
Yine Laertes kazılarında bulunan ve aynı müzede sergilenen M.S. 138 tarihli terhis belgesi ise o dönemki yaşamı daha iyi anlayabilmemiz açısından oldukça önemli. Sivil hayatında mutluluğu yakalayabildi mi bilinmez ama belgede 25 yıllık şerefli hizmetlerinden dolayı Suriyeli bir askere Roma vatandaşlığı ile Pamfilya'lı bir kadınla evlenme hakkı verildiği yazıyor.
Bu sayfa için henüz yorum yapılmamış.